21 august 2012

Laguna Albastra

Sivota, Grecia

Am ajuns pe tarmul continental al Greciei, plecand din insula Corfu sau Kerkyra cum ii spun localnicii, mai exact din statiunea Moraitika-Missonghi, cu o ambarcatiune a unui localnic, care pentru 20 de euro de persoana facea acest trip, care mai includea o masa rece pe puntea vasului si free drinks(apa plata, vin alb "Babanu" la 5 L:)))), coca-cola).
Prea multe informatii despre Corfu, nu vreau sa dau in acest post, dar va recomand un alt blog despre insula Corfu (calinradulescu.blogspot.ro), blog dupa care m-am ghidat si eu , super bine documentat, perfect pentru a te descurca pe insula.
Ceea ce vreau sa povestesc este despre Laguna Albastra si traseul pe care l-am urmat pana a ajunge acolo, despre senzatia care ti-o ofera acest loc minunat,culoarea apei de un  albastru turcoaz, cu anumite reflexii violet. Cuvintele spun prea putin despre ceea ce veti intalni daca il veti vizita.

    Totul a inceput cand ghidul roman ne-a povestit despre trip-ul catre Laguna Albastra de pe tarmul Greciei, trip ce ne lua aproape toata ziua, adica se pleca de la ora 9.45 dimineata si se ajungea inapoi cam pe la ora 17.00.
A doua zi dupa ce am ajuns pe insula Corfu, am luat biletele catre laguna asa ca a treia zi din sejur la ora 9.45 dimineata am plecat din Missonghi Beach catre Blue Lagoon cu un vas pe nume Konstantinos, eu si inca 23 de ocupanti ai vasului fara sa-i mai numar pe capitan si ajutorul sau.


Konstantinos Boat
Vasul era plin de englezi, francezi, cativa romani, si un cuplu care se dadeau unguri, dar stiam toti romanii de acolo ca erau din Cluj (romanii indiferent de nationalitate se recunosc intre ei:))))).
 Am ajuns sa stau in spatele ambarcatiunii, chiar langa carma vasului, lasand in urma cu privirea statiunea Missonghi.
Missonghi Beach
Mersul cu barca pana la laguna  era de aproximativ 3,5 ore, cu o oprire pe tarmul continental al Greciei.  Pe traseu vizitam anumite puncte turistice, puncte pe care capitanul ni le explica in greaca:))), dar si o engleza "stricata" asa ca incercam sa dibuim fiecare ce vroia sa spuna, oricum ne-am descurcat, langa noi mai era si o familie de englezi destul de prietenoasa, asa ca am luat de la ei o informatie, de la francezi alta si am reusit sa ne dam seama cam ce vrea sa spuna capitanul Matheos.



Drumul nu a fost plictisitor, la nici o ora de mers pe mare si-au facut aparitia si primii delfini, asa ca toata lumea de pe barca a sarit in stanga ambarcatiunii ca sa-i filmeze, lucru ce l-a suparat un pic pe capitanul Matheos, barca inclinandu-se  destul de mult.Am incercat sa filmez dar am luat numai cadre proaste, oricum delfinii erau destul de mari.
Am ajuns la primul obiectiv al tripului...Caves(grote), locul unde se spune ca s-a ascuns la un moment dat armata greceasca de cotropitori.





Dupa ce am trecut de Grote, am ajuns intr-o zona plina de ambarcatiuni , de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, defapt era prima oprire a barcii pe tarmul continental al Greciei, mai exact la Sivota, unde ca si obiective turistice era Aqualand-ul Torre A Mare,unde se putea manca sau bea ceva racoritor sau puteai sa inoti pe mica plaja de nisip si pietris cu apa foarte cristalina cu o usoara tenta de turcoaz, oricum aici era un popas de aproximativ o ora.
Micul port de la Aqualand,Sivota

Aqualandul Torre a Mare

Dupa ce ne-am strans cu totii pe barca am plecat catre destinatia dorita....Blue Lagoon.
Dupa nici 30 minute am ajuns, capitanul a oprit ambarcatiunea  la 100 m de mal, langa altele barci care venisera deja acolo, un cordon plutitor delimita perimetreul plajei, aici fiind defapt rezervatie naturala protejata,asa ca nici o ambarcatiune nu avea voie sa se apropie de tarm.
Nu am mai avut rabdare, m-am imbracat cu costumul de neopren repede, labele de scafandru si masca si am sarit in apa.Cred ca avea 15 m acolo unde am sarit dar se vedea fundul marii perfect, cand am inceput sa inot spre tarm si am dat drumul la camera de filmat,.....surpriza, era plin de pesti care inotau alaturi de mine........ super, super tare.Ca sa va faceti o idee am postat un filmuletz cu asa zisa tentativa a mea de a face snorkeling, sper sa va placa si sa va dati seama despre ce vorbesc :))).




                                                        Nu as mai fi plecat de aici niciodata.

Capitanul a strigat adunarea pe barca :((( . Am ajuns pe puntea ambarcatiuni cu gandul la laguna si cu speranta ca vreodata o sa mai ajung din nou aici.
Am mancat pe fuga cateva spaghete reci cu salata de varza si cola si am plecat catre ultima destinatie a trip-ului, mai exact South Lagoon.Aici era defapt un sat pescaresc cu o plaja nisipoasa si multe taverne grecesti unde mancarea de baza era pestele preparat in diferite feluri.
Am mai stat aici o ora unde unii au facut baie, altii au mancat, altii au vizitat satucul, oricum si aici apa era cristalina dar nu avea farmecul Lagunei Albastre.
Am facut o poza la desfasuratorul tripului, asa ca o sa va faceti o idee despre ce am vorbit.

Matheos Pirate Boat Cruise


Insula Corfu e de o frumusete aparte, plajele sunt deosebite, dar ca sa nu ramaneti cu o impresie gresita despre ce inseamna Corfu ar trebuie sa vizitati, sa iesiti din camera de hotel si sa va bucurati de frumusetile create de Dumnezeu pe aceasta insula minunata.

1 august 2012

Tura de picior...Simon(800m) - Saua Strunga(1909m)


         Iata-ne pusi pe treaba, luam hotararea de a face si o tura de picior la munte, problema este ca avem mai multe variante de trasee si inca nu stim cine doreste sa mearga si cine nu.In orice caz eu nu pot sa plec decat luni, Vlad si Alexandra sunt deja in satul Simon de sambata,in felul acesta s-a intrevazut un traseu cu plecarea binenteles din Simon, asa ca mai ramane sa vedem cine merge si cine nu.Dupa ce am anuntat toti prietenii nostri ca se pleaca la munte pe luni dimineata, din Buftea am plecat decat eu, Roxana si Radu.
Am zis sa mergem pe noua autostrada A3 spre Ploiesti sa vedem cum arata, si asa am si facut.
Inceputul de autostrada e foarte promitator, trei benzi pe sens plus banda de urgenta.....super tare.
Fara sa avansam prea mult pe A3, deodata ne trezim doar pe doua benzi pe sens, treaba romaneasca binenteles, dar in schimb asfaltul e foarte ok.Dupa aproximativ o oara de mers din Buftea, soseaua de centura, apoi autostrada A3 pana la DN(nu e o afacere  ca buftenii sa foloseasca varianta aceasta, mai bine se rezuma la drumurile cunoscute...ca si timp dar ca si kilometrii), am continuat drumul catre munte.
Am ajuns in timp util la Simon unde ne-am intalnit cu Vlad si Alexandra si am pus toti "tara la cale" cum se spune asa ca am hotarat sa facem traseul Simon(800m) - Plaiul lui Lom - Poiana Gutanu(1460m) - Saua Strunga(1909m) - Cabana Padina(1525), traseu de aproximativ 4,1/2 ore dus, pe banda rosie.
Am plecat pe traseu pe la ora 9.44, avand timp sa ne si intoarcem pe lumina de la cabana Padina dupa calculul nostru.

Plecare din Simon(800m)
Peisaj superb de la inceput

Traseul a inceput fara mult efort fizic doar o usoara ploaie ne-a urmarit, oricum eram pregatiti si de asa ceva.Nu a durat prea mult ploaia asa ca ne-am linistit, .....poate prea mult :))




Am ajuns la intersectia a doua trasee ce se pot face din Simon, unul spre Padina cu indicator 4 ore si unul spre Vf Omu 5 ore, aici am mancat ceva,ne-am hidratat si am luat-o la pas spre Cabana Padina(1525m).


Urcusul a fost usor, cu mici opriri pt reglarea respiratiei, zic eu :))), pana intr-un punct.......


Eram increzatori
Una din pauzele traseului :)))
o rulota pazita de trei caini.....frumosi foc!!!!

La un moment dat facem o curba la stanga cu o usoara panta dupa care la dreapta incepe nebunia, o panta inclinata rau ca cea de la cabana Curmatura (cine a fost pe traseul Zarnesti- Cabana Curmatura,..... stie!!!), norocul nostru ca pe stanga si pe dreapta drumului era plin de zmeura, asa ca n-am stat degeaba si am dat navala in ea, parca nu mai vazusem niciodata asa ceva :))), ne-am potolit pofta dupa vreo 10 minute si am luat din nou panta la picior.

Zmeuraaaa!!!!






Uite cum am ajuns si in Poiana Gutanului,dupa un "push-body"serios, dar nu am regretat niciunul dintre noi pentru ca aici privelistea este de o covarsitoare maretie asupra căldărilor Văii Gaura, Culmii Scara şi întinsului abrupt al Strungii care ia sfârşit la sud, în curmătura semicirculară a Pasului Strunga.
Aici am facut popas, am intins masa, am mancat Gofre, ne-am certat cu un paianjen :)))) si am admirat peisajul alaturi de vacutele satenilor cu talangile lor......aici parca ar fi mers o bere, doua, zic eu, dar cine o mai cara si pe aia,offff :))))

Poiana Gutanului


Poaiana Gutanului

Harta nu minte niciodata, nu-i asa Radu????
Dupa ce am terminat de mancat, am plecat, ca eram in intarziere, era ceasul 12.30, foarte mult, parerea mea, am urcat foarte greu pana la Poiana Gutanului!
Dupa ce am trecut de Vâlcelul Ţapului ne-am intersectat cu traseul ce venea de la Moieciu de Sus, am dat de niste gainuse de munte ce ne-au cam speriat un pic, de un cioban ce tragea in creierii muntilor cu pusca sau pistolul, nu stiu ce era, dar si de un indicator ce ne arata 3 ore pana la Cabana Padina, WTF...., ceasul arata 13.10, mi-am zis atunci in sinea mea ca nu m-ai avem cum sa ajungem la Padina,....neam!!!!, dar in ciuda demoralizarii care ne-a creat-o "indicatorul vietii", am grabit pasul prin padure, la iesirea asteptandu-ne o imagine spectaculoasa a muntelui Grohotisul.Aici am facut cateva poze, si am tinut drumul urmand de-a coasta, pe sub abruptul muntelui, la poalele căruia se întind mari grohotişuri mobile. Drumul se apropie treptat de baza abruptului şi după cca. 1½ ora din Poiana Guţanului conduce prin bolovănişuri, în Şaua Strunga, unde urcuşul ia sfârşit.

Continuam urcusul pe marcajul dunga rosie

 De aici au aparut gainusele de munteeee!!!!


Muntele Grohotisului

Aceasta imagine vorbeste de la sine, nu?


Am trecut de vreo 2 stane care erau pe traseul nostru si am tinut drumul dupa coasta muntelui, cu o usoara ascensiune, avand in fata Saua Strunga, imaginile incredibile, o sa va arat cateva poze ca sa va faceti o idee.







Saua Strunga, stanga sus


Am ajuns la un indicator care pe mine personal m-a demoralizat, Padina 2ore, mi s-a facut rau, asa ca am luat decizia ca eu si Roxana sa ramanem acolo, iar Vlad, Radu si Alexandra au hotarat sa mearga mai departe pana in Saua Strunga(1909m).


Marcaj 2 ore Cab.Padina :(((


Am inteles ca de la acest indicator pana la saua Strunga s-a facut ca timp undeva la 23 de minute, asa ca , Vlad, Radu si Alexandra au facut cateva poze cand au ajuns sus.

Şaua Strunga constituie din punct de vedere geologic 
una dintre cele mai interesante zone din Bucegi. 

Refugiul Saua Strunga(1909m)


Intoarcerea pe acelasi traseu......

        Observatia pe care o fac aici este urmatoarea: aveam semnal la telefon, am luat legatura cu Vlad de la care am inteles ca dupa ce ajung si ei in Saua Strunga se vor intoarce pe acelasi traseu pe care am urcat cu totii, asa ca eu si cu Roxana am luat decizia sa coboram incet spre Simon, intalnindu-ne la un moment dat pe traseul de coborare.
Drumul de intoarcere a fost cu mici peripetii, totul a inceput cand s-au acumulat multi nori de ploaie deasupra noastra, asa ca am cam grabit pasul, din cand in cand mai si fulgera, dar am stat linistiti in momentul in care am trecut de Poiana Gutanului si am intrat in padure.

Nori de ploaie amenintatori

Ploia pana la urma nu si-a mai facut aparitia si dupa cca 2 ore de coborare am ajuns in locul unde am parcat masina, deci  marcajul de la poalele Muntelui Grohotisului unde ne arata 2 ore pana la Cabana Padina, unde eu si cu Roxana ne-am oprit, era defapt jumatatea traseului.Bine ca si ceilalti au luat decizia de a se intoarce, in felul acesta totzi ne-am intalnit cu bine la masina.
Pana la urma traseul parcurs a fost din Simon(800m) - Saua Strunga(1909m), un traseu superb, un traseu din care am tras inca o data concluzia ca Romania este o tara frumoasa si deosebita,...... parerea mea :).

Abia astept sa ma intorc la munte !


PS: Din informatiile furnizate de gps de pe telefon distanta parcursa urcare-coborare a fost de 16.76 Km in 7 ore eu cu Roxana si in vreo 8 ore Vlad, Radu si Alexandra.
Pentru mai multe informatii accesati adresa de Facebook: https://www.facebook.com/flavio.maldeaflavius





24 iulie 2012

Trasee de munte pe bicicleta

Prapastiile Zarnestilor...via La Table, Sat Magura.


  Iata-ne din nou, pregatiti de o alta tura cu bicicleta in masivul Piatra Craiului, mai exact in zona Zarnesti, sat Magura, Am ales de data aceasta un traseu gasit pe MBike care mi s-a parut interesant, asa ca am plecat gasca mare de data aceasta, Andrei, Aleaxandra, Vlad, Radu si Tzone, si subsemnatul, cu doua masini, cate 3 biciclete pe fiecare masina.


Plecarea din orasul Buftea a fost pe la ora 6.30 si dupa o oprire binenteles la McDonald's din Corbeanca unde s-a baut cafeaua de dimineatza, am luat-o pe DN si in jurul orei 10.45 daca imi aduc bine aminte am ajuns la Cabana Gura Raului(750 m).
Cabana Gura Raului(750 m)


Dupa ce ne-am montat pedalele, cateva retusuri tehnice la biciclete si am mancat cate ceva, dupa ce Vlad a impartit vitamine si minerale,chipurile sa avem putere la urcare, am plecat in sfarsit spre Prapastiile Zarnestilor.Traseul este usor pana intr-un punct, un pic de push-bike la inceput dupa care o usoara coborare si am ajuns la fantana lui Botorog(am inteles ca apa de aici are mult plumb si nu prea face bine la stomac....eu personal nu am avut probleme), dupa o usoara hidratare, am plecat spre Prapastii.....nu stiu ce s-a intamplat ca dupa ce am plecat de la fantana lui Botorog, mi s-a cam "luat gazu'", sa zic asa si am cam stat in urma, binenteles alaturi de Radu :)))).Usor am ajuns la barierea de la Prapastii, eeee de aici incepe greul, dupa cateva poze si mici opriri de 3 minute, fiecare a plecat dupa rezistentza, mai exact eu cu Radu pe langa biciclete, Alexandra cu Tzone si Andrei pe biciclete, Vlad, nu stiu ce sa spun de el dar cred ca nu a mai dizolvat mineralele in apa ci le-a baut asa praf(ca pe oranjada aia de 1 leu), ca era primul si pedala cum nu l-am vazut niciodata.

Prapastiile Zarnestilor



Prapastiile Zarnestilor


Urcarea a fost anevoioasa pentru mine, dar am salvat Romania :)), e o expresie pe care o s-o mai folosesc si o s-o explic in alt articol, am ajuns in sfarsit dupa ce am iesit din prapastii la o intersectie de drumuri, intersectie pe care o s-o numesc "unde i-a cazut lantul Alexandrei", care in stanga sus pe versant este drumul catre Refugiul Grind, La Table iar in fata si la dreapta este traseul catre cabana Curmatura, traseu ce l-am facut cu o saptamana inainte doar cu Vlad, pentru a nu va ratacii, acest traseu  este scris pe stanca, vezi poza.
Indicator catre Cabana Curmatura
Deci de la "unde i-a cazut lantul Alexandrei" am facut stanga sus pe versant, dupa nici 100 m drumul are o usoara panta unde totzi am pedalat de mama focului, a fost prima coborare cera ne-a facut sa nu regretam ca am urcat pana acolo, am ajuns in sfarsit in Cheile Pisicii, incomparabile cu Cheile Zarnestilor, problema mare aici este ca a inceput sa ploua usor, binenteles eram toti pregatiti cu haine de ploaie.

Cheile Pisicii

Drum forestier la iesire din Cheile Pisicii


Am mers pe drumul forestier pana am ajuns la capatul lui, peisajul superb. Aici, am facut un mic popas, motivul era simplu, trebuia sa urcam pe indicatorul cruce rosie care era defapt un  drum de picior, asa ca ne-am luat bicicletele in spate si am urcat usor urmarind traseul marcat.Drumul ne ducea prin padurea de brazi si avea o inclinatie destul de mare.Am ajuns intr-un punct de unde chiar nu stiam pe unde sa o luam, dar spiritul de cercetas a lui Vlad ne-a scos din incurcatura, nu numai Vlad ci si harta cu Masivul Piatra Craiului care ne spunea sa mergem paralel cu raul, aproape secat, rau ce a trebuit sa-l trecem cu biklele in spate de vreo 2 ori, oricum nu a fost deloc periculos.











Dupa ce am gasit traseul am ajuns intr-o poienita superba, cu o panorama asupra Pietrei Craiului unica, in capatul ei se vedea  semnul cruce rosie.Dupa ce am facut cateva poze am plecat pe traseu si am ajuns in felul acesta La Table, binenteles de aici exista mai multe variante de traseu, pe noi ne interesa doar cel catre Pestera sau satul Magura, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am luat-o catre Pestera, pedaland de zor aici pentru ca eram deja pe drum aproximativ drept.

Trasee Piatra Craiului



Nu vreau sa spun ce am descoperit la nici 300 de metri de indicatorul din poze ca as inebunii si as injura vreo 2 zile,dar mai bine v-a arat o poza :(((.

Defrisari...Romania Te Iubesc!!!!

Drumul duce la Saua Joaca, unde am facut cateva poze si ne-am odihnit un pic, dupa care tot pe acelasi indicator cruce rosie am pornit catre Valea cu Pietre, aici la Saua Joaca drumul se imparte in doua trasee(linie rosie catre Vf Joaca 1478m si cruce rosie catre Valea cu Pietre, noi am luat-o in jos catre valea cu Pietre, suna chiar interesant pentru ca de aici incepe coborarea, dupa nici 200 m se vede valea, supeeeerb, eu am stat mai in spate si auzeam cum ceilalti urlau, tzipau, am crezut ca s-a intamplat ceva, nu era nimica ci doar o coborare pe o vale de vreo 900 m.



Valea Cu Pietre
Coborarea a fost senzationala, asa ca am facut-o de doua ori, nu puteam rata asa ceva, a doua oara am si filmat, am improvizat defapt un Gopro din Iphone, asta e, data viitoare o sa fim mai profesionisti.



Dupa ce am iesit din vale, au urmat cateva coborari periculoase pe pietris si usor am ajuns in civilizatie, sa spun asa, se vedeau cateva case de la marginea satului Pestera, am continuat coborarea si am luat decizia sa ne oprim la Casa Folea (1100m), ne era foame rau si nici apa nu prea mai aveam.


Harta Casa Folea

Ciorba de vitel

Tzone, Andrei si Radu

Vlad era rupt...... nu pedala el!!!! :)))

Bulz

Casa Folea


La Casa Folea, "BUNI" asa o strigau cam totzi pe acolo ne-a pregatit un bulz cu oua ochiuri si ciorba de vitel pentru cine a dorit, surpriza a fost ca nu aveau bere, asa ca sarcina de a lua bere de la un market local a cazut pe umerii Alexandrei, care oricum vroia sa faca miscare.Dupa ce ne-am odihnit un pic, si am mancat, am plecat catre satul Magura, aici, peisajele uimitoare, privitzi pozele ca nu am cuvinte sa le descriu.


Magura





Alexandra si Vlad




La un moment dat a inceput cea mai senzationala coborare ,mai exact din marginea satului Magura spre fantana lui Botorog, daca o sa faceti acest traseu sigur nu o sa uitati coborarea de care am vorbit, nu am poze sa va arat dar e super, super tare.
Am ajuns la Cabana Gura Raului, de unde am plecat pe la ora 17.30 cu tot cu opriri, am desfacut pedalele la biciclete, le-am aranjat pe masini si am plecat catre Buftea.

traseul facut cu Endomondo


Concluzia:A fost cel mai frumos traseu pe care l-am facut cu bicicleta!!!!merita incercat.